Družinsko drevo

Družinska drevesa so me od nekdaj privlačila. V njih je vedno nekaj presenečenj, tragedij, misterioznosti, šibkih členov in morda celo kočljivih situacij. Po mnogih pogovorih ob pregledovanju starih slik in številnih vprašanjih otrok, sem se odločila, da ga izdelam tudi jaz. Vse od raziskovanja, do same izdelave sem preučevala gene moje družine in na koncu spoznala, da smo res del čudovitega univerzuma, ki nas nežno uči kako pomemben del našega življenja so naši predniki in kako močen pečat dajejo našemu življenju.

Ko se lotiš izdelave družinskega drevesa, je najprej potrebno narediti nekaj raziskave. To je odlična priložnost za obisk sorodnikov, pri katerih ob skodelici dobre kave in odličnih piškotih steče prijetna debata o vseh dogodivščinah bližnjih in daljnih družinskih članov. Ker smo v moji družini dokaj razseljeni, dejanski obiski na žalost niso prišli v poštev. Zato sem podatke iz hrvaške Slavonije in hrvaškega Zagorja pridobila preko številnih telefonskih razgovorov in elektronskih gradiv. Raziskovanje moževih prednikov iz idrijskega konca pa je bilo veliko lažje in prijetneje. Ob številnih klepetih sva z našo nono raziskali zgodovino vse do predprejšnjega stoletja in hkrati našli številne fotografije njenih prednikov. Stare fotografije imajo vedno nek poseben čar. Iz njih zrejo nenavadni, črno beli obrazi tujcev, o katerih ne vemo nič. Če pa ima naš sogovornik dober spomin in rad pripoveduje, fotografije oživijo in z njimi tudi osebe na njih. Razkrivati se začnejo zanimive zgodbe o mlinarjih, sodnikih, kmetih, vojakih, pesnikih, rudarjih, gospodinjah in delavcih. Z njimi v glavnih vlogah spoznamo številne ljubezenske zgodbe, prepovedane pripetljaje, vojne tragedije in njihove največje uspehe.

Izdelava družinskega drevesa je res čudovit projekt za vso družino. Ob lepljenju slik in zapisovanju imen otroci pozorno poslušajo in sprejemajo svojo zgodovino. S tem gradijo svojo identiteto in spoštovanje do svojih korenin. Medtem ko drevo raste, nas zbližuje in povezuje ter nam daje vpogled v življenja naših prednikov in nam razkrije dejanske možnosti in lepote, ki nam jih nudi današnje življenje. Z njim pridobimo spoštovanje do naših korenin in nas samih.

Naj bo ta kolumna spodbuda, da izdelate svoje družinsko drevo in ga prenesete na svoje otroke, vnuke, pravnuke. Poleg zapišite še kakšno zanimivo zgodbico iz svojega življenja, ki bo z drevesom romala naprej in popestrila marsikateri klepet ob kavi in piškotih čez stotine in stotine let.

druzinsko drevo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s