Joški, joški

Medtem ko pijem kavo v bližnji kavarni in prijetno kramljam s svojimi prijateljicami, me tu pa tam zmotijo presenečeni, včasih celo zgroženi pogledi ostalih gostov. Verjetno zato, ker je z mano na kavi tudi Ema Nina, ki se ljubko prisesana na moja prsa crklja in posluša našo babjo debato. In takrat se sama sebi zazdim kot revolucionarka, ki utira pot naslednjim generacijam. Želim si namreč, da bi se lahko tudi moji vnuki dojili v javnosti in da bi nekoč moje hčere, namesto očitajočih pogledov dobile nasmeh, objem in pohvalo.

Ja, joški so res smešna stvar. Ima jih vsak drugi človek, videti so malo čudno in njihova glavna naloga je, da hranijo otroka. Pa vendar so ena izmed najbolj seksapilnih stvari na svetu, ki se lahko čez noč spremenijo v nekaj čisto drugega. Ko nastopi čas materinstva otroka hranijo, ga pomirijo, pocrkljajo in so tu pa tam namenjeni tudi samo igri. Včasih so veliki, drugič majhni. Včasih so v majici, drugič zunaj. Dokler mama doji, so joški v domeni otroka in edino njemu na voljo. Ta zasuk v možganih ob pogledu na joške se zgodi tako pri mami kot tudi pri očetu. Ampak pri okolici pa ne. Verjetno je ostalemu svetu pogled na doječo mamo tako nezaslišan, kot bi se na normalen dan toples gospodična usedla za sosednjo mizo in naročila kavo. In zgrožene so tudi ženske, pa čeprav so pred leti verjetno dojile tudi same. Morda pa jim niso všeč pogledi njihovih moških, ko se v kotičkih oči pojavi iskrica, ki je ob pogledu na njih že dolgo več ni.

Če dobro pomislim, je dojenje v barih in kavarnah pri nas noviteta. Včasih mamam ni padlo na pamet, da bi v zakajen prostor pripeljala dojenčka, kamoli ga tam tudi dojila. Kdo bi si mislil, da bo prepoved kajenja na javnih prostorih prinesla toliko razkritih jošk. In res je, da je za spremembe potreben čas. Pred dobrimi 100 leti ženska še gležnja ni smela pokazati, danes pa se lahko sprehaja svobodno v minikrilu. Zato upam, da bomo mlade mamice z malo vztrajnosti in potrpežljivosti dosegle podobno. Morda pa dosežemo celo več. Morda bodo nekoč v kavarnah postregli čaj za dojenje. Morda bo med mizami dovolj prostora za parkiran voziček. Morda bomo lahko otroka tudi kje previle in celo dobile brezplačno skodelico mleka za vzpodbudo. Morda bo na polici poleg revij tudi kakšna za mlade mamice in se bo poleg rogljičkov dalo naročiti tudi korenčkovo kašico.

Tako z upanjem v srcu in Emo Nino v naročju pogumno orjem idrijsko ledino in sem hkrati ponosna na ostale mamice, ki počno isto. Zato se vsem zgroženim obiskovalcem kavarn, ki bi radi samo popili svoj napitek v naprej opravičujem ter jim sporočam, da moji joški sedaj niso tisti seksi “ta poletni”, ampak so čisto drugačni. So tisti materinski, ki hranijo in ljubkujejo svojega otroka ter mu pomagajo, da zraste v zdravo, močno in dobro osebo.

Advertisements

4 thoughts on “Joški, joški

  1. Bravooo, tako se dela in razmislja! Tudi sama dojim v javnosti in sem ponosna na to. Cim vec takih nas bo, pa bodo premiki v miselnosti druzbe. Go, Masa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s