Modern moški ali ata copata?

Zadnjič sem slišala pogovor dveh ženic, ki sta govorili o tem, da smo današnje mamice čisto preveč hiperaktivne, zahtevne in da se sploh ne znamo ustavit. Hkrati sta dodali, da si vse to lahko privoščimo samo zato, ker imamo takšne može, ki vse naredijo namesto nas. Najprej se mi je ta izjava zdela nadvse čudna in sem bila skoraj malo užaljena, a če pomislim na stari rek, da žena podpira tri vogale hiše, mož pa enega, lahko pošteno pritrdim, da je v tej izjavi veliko resnice, sploh če jo izreče nekdo iz “stare garde”.

Evolucija moškega se je v zadnjih petdesetih letih res močno oddaljila od tistega bradatega Herkulesa, ki je ves prepoten po gozdovih lovil mamuta in skušal poskrbeti za svojo družinico v jami. Moderni moški kuha, peče in pomaga skrbeti za dom. Otroke vozi v vrtec in na igrišče, ter se z njimi veselo igra, pa naj gre za gusarske boje ali romantične čajanke. Veselo se sprehaja z otroškim vozičkom in tuje mu niso niti pleničke. Ženi je partner in pravi prijatelj, v veliko oporo in vedno ob strani.

Verjetno se ob tem branju “pravi dedci” malo zmrdujejo in posmehujejo, saj verjetno ni lepšega, kot to, da po službi skočiš na pivo ali dve, medtem ko žena poskrbi za otroke. Doma se je najlepše zlekniti na kavč in uživati v nogometni tekmi, medtem ko žena kuha večerjo in dela z otroci domačo nalogo. Zvečer še hiter seks in nato veselo v sanje o koncu tedna, ko se lahko končno malo spočiješ. Moderni moški se jim zdijo “ati copati”, ženske pa hiperaktivne feministke.

No ja, morda nisem ravno pravična, saj zadeve nikoli niso tako črno bele. Veliko moških spada nekam vmes. Moj mož recimo čudovito skrbi za otroke in se z njimi enkratno razume, prav tako pa tudi rad popije kakšno pivo ob gledanju nogometne tekme. Je odličen kuhar in pek, a je obenem tudi računalniški navdušenec, ki lahko ure raziskuje po internetu in včasih dela pozno v noč. Popoldne gre teči, zvečer gre kdaj ven in zdi se mi, da je s svojim življenjem kar zadovoljen.

Naj bo modern, ali “ata copata”, jaz imam mojega moškega neskončno rada in upam, da bo nekega dne tudi moj sin tako dober mož svoji ženi in da bosta tudi punci imeli takšno srečo kakor jaz. Ker ni ga lepšega, kot sreča in veselje v hiši in občutek, da lahko počneš to kar si želiš in ti partner pri tem pomaga. In midva si vedno pomagava.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s