Goooool!

Moški bralci se sedaj verjetno križajo in si mislijo, da še enega ženskega mnenja o nogometu pa res ne rabijo. In zavedam se, da o nogometu ne vem prav dosti in da o njem tudi nimam prav veliko pametnega za povedati. Ampak svetovno prvenstvo je tu in mimo tega ne morem. Sploh pa velja, da si v njem lahko vsak najde kaj zase in uživa. Zato bo morda prav ta zapis prinesel nekaj dobrega v vaš dom in bodo veseli in nasmejani vsi – ati, mame, otroci in none.

Zakaj je nogomet moškim všeč ni nobena skrivnost. Tekmovalni duh in napeta borba so jim pisani na kožo. Ob vsakem golu izbrane ekipe jih preplavi orgazmični občutek in vsi vzhičeni se derejo, skačejo in objemajo. Pivo teče v potokih, srce drhti in včasih se zazdi, da se jim zdi, kot da so na igrišču oni sami in je prav njihovo navijanje zaslužno za zmago. Ob izgubi stvari niso tako bleščeče in zdi se, da jih je poraz zadel naravnost v srce. Prav neverjetno, kako zelo so rahločutni in čustveni ko se gre za nogomet, ob pogledu na majhnega kužka ali romantični film, pa se jim srce niti ne premakne.

Na drugi strani imajo verjetno le redke ženske rade nogomet. Tudi sama nisem velika ljubiteljica, ampak tekanje seksi moških gor in dol po igrišču se mi sploh ne zdi tako zelo napačno. Črni, beli, rumeni in zeleni se strastno borijo za tisti gol in prispodoba o žogi in golu buri marsikatere misli. Tudi urice preživete skupaj z možem se mi zdijo čudovite, saj sva sama, brez otrok, s pivom v roki, ujeta v trenutke navijanja.

In otroci? Za njih smo naredili zemljevid sveta z vsemi zastavami držav. Vsak dan označujeta od kod je posamezna nastopajoča ekipa in prav navdušeno spremljata kdaj bo na vrsti kakšna nova, od kod daleč. Pravila razumeta v bolj okrnjeni obliki, ampak po pravici povedano, tudi sama ne vem kaj točno je “offsajt”. Važno je, da kdo zabije gol, ali da sodnik komu pokaže kartonček.

In še prekmalu bo prišel finale, vrhunec celega spektakla. Imela sem srečo, da sem zadnje tri preživela v tujini, na odprtem, kjer je vsak, prav vsak, pa naj bo majhen ali star, navijal za svojo ekipo. Lokali so bili nabito polni, mesto pa srhljivo prazno. Vsi so bili stisnjeni pred televizorje in so skupaj dihali teh kratkih devetdeset minut. Neznanci so bili kar na lepem prijatelji in še največji sovražniki so nazdravili s kozarcem piva.

Ja, nogomet je definitivno vstopil v našo hišo in vsi smo ga veseli. Všeč mi je, da so šport in njegove vrednote iz televizije izpodrinili afere in slabe novice. Prav se mi zdi, da otroke navdušuje in jih spodbuja k športu. Najlepše od vsega pa mi je, da je tako malo potrebno, da se cel svet poveže v eno. Ena majhna nogometna žoga, ki skače sem in tja, z njo pa srca celega sveta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s