Ženske na plaži

Vsako leto me na morju prav presune otroška nedolžnost. Mali škratki z nagimi ritkami in iskricami v očeh brezskrbno tečejo naokoli. Povsem brez skrbi čofotajo v morju in njihov glavni cilj v dnevu je pojesti čim več sladoleda. A letos me je navdušila mala deklica, ki si je neutrudno natikala mamin modrček in njena prevelika sončna očala. Imela je nalakirane nohte tako kot ona in počasi je tacala v njenih prevelikih sandalih. Pomislila sem na to, kaj vse jo še čaka in koliko obrazov ima življenje ženske.

Mlada zagorela gospodična v prekratkih hlačkah in zgornjem delu mini kopalk razkazuje svoj tatu na križu in uhan v popku. S čivavo na vrvici se nonšalantno sprehaja po plaži in uživa v tisočinnenem pogledu, ki pristane na njej. Vidi se, da je pred svojim sprehodom imela polne roke dela. Vsak delček telesa je urejen in vsak kos oblačil skrbno izbran.

Mlada mamica s šestimi rokami skrbi za svoje mulčke. Z eno roko nadeva klobučke, z drugo maže trebuščke. Podaja igračke, reže sadje, daje poljubčke in popiha vse praske. Vesela je, če ulovi trenutek zase in prav nič se ne obremenjuje, če odtenek laka na nogah ni po zadnji modi. Že to, da ima nalakirane nohte je pravi dosežek.

Zrela ženska se na svojem ležalniku že dve uri sonči. Maže se z oljem in občuduje rjave odtenke svoje kože. Tu pa tam v roke prime knjigo in uživa. Uživa v brezskbnosti. Čeprav se na njenem telesu že poznajo pečati let, je lepo urejena in njen najlepši atribut je brezskrben nasmeh na obrazu.

Starejša gospa v enodelnih kopalkah pa je zjutraj prva na plaži in še preden se po kampu zaslišijo prvi otroški kriki, ona že preplava dve dolžini v ledeno hladni vodi. Čez dan s klobučkom na glavi počiva v senci in opazuje vrvež na plaži. Spominja se kako je bila nekoč majhna punčka, pa mlada gospodična, kako je kot mlada mamica imela polne roke dela in kako se je še pred nekaj leti pražila na soncu. Danes je njeno telo staro, a srce polno. Saj z radostjo zre na vse ženske na plaži in obuja spomine na življenjska obdobja in lepe spomine.

In moški?
Mladeniči z budnim očesom opazujejo gospodično in sanjajo o tem, da bi bila njihova. Mladi mamici očka maže hrbet s sončno kremo in jo nežno poljubi na vrat. Mož zrele ženske prinese sveže sadje in jo povabi na skupno plavanje. Starejši gospod pa skupaj z gospo leži pod senčnikom, jo drži za roko in vidi se, da je tudi on prav blažen.

To je samo nekaj parov na naši plaži, ki sem jih opazila med nadevanjem klobučkov, mazanjem trebuščkov, podajanjem igračk in rezanjem sadja. Tudi sama se spomnim, kako sem nekoč bila majhna punčka, pa mlada gospodična in kako zelo sem hvaležna, da danes imam čudovite sončke ter moža, ki mi pravkar maže hrbet s sončno kremo in mi poljubi vrat. Z njimi bom uživala na polno, saj bo čas hitro prinesel nova obdobja in bom nekega dne tudi sama v enodelnih kopalkah ležala pod senčnikom in obujala spomine na stare čase.

Uživajte tudi vi in cenite lepe skupne trenutke. Že čez nekaj let se vam bodo zdeli čarobni, nekoč čez mnogo let pa tista stvar, ki vam bo prebudila iskrice v očeh in vam ogrela srce.

Komentiraj