Sladka kot bombon

Poznate rek “Obleka naredi človeka?”. V tem duhu je gor rasla naša generacija. Lepo smo se oblačili za šolo, starši so vedno urejeni šli v službo, oči celo v obleki in kravati. V omari je visela tudi svečana obleka, ki pa smo jo oblekli samo za posebne priložnosti. Ampak danes je v poplavi različnih trendov, strganih oblačil, vintage kosov prav težko oceniti človeka. Seveda takoj opaziš njegov stil, ampak obleka že dolgo ne sporoča njegovega poklica ali statusa. Bi pa rekla, da frizura naredi človeka. Že zdavnaj so namreč minili časi, ko so bili vsi otroci ostriženi “na gobico” in so vse stare mame imele vijoličasto trajno. Minili so časi, ko so se očetje strigli pri moškem frizerju, mame pa so bile pobarvane s Khano. Danes je možnosti nešteto: pobrit, zabrit, zelen, rumen, s “fru-frujem” in irokezo.

Nas so strigle še naše mame. Vsi razigrani smo s frizuro “lonec na glavo in pobriti naokrog” skakali naokrog in se drli, da smo padli “pod kosilnico”. Danes otroci hodijo k frizerju. Vsi pobarvani in odišavljeni špancirajo naokrog in se sami sebi zdijo blazno pomembni. Jaz sem bila stara dvanajst let, ko me je mami prvič peljala k frizerju. Po polletni borbi z ušmi se je namreč odločila, da je potrebno moje lase drastično skrajšati. Da bi bila žalost čim manjša, me je peljala v najbolj fin salon v Zagrebu, znani “frizeraj” na trgu Bana Jelačiča. V prostornem salonu, me je starejši gospod ostrigel na prisrčno kratko pričesko in mi rekel, da sem “Sladka kot bombon!”.

A navkljub vsem tehnično zahtevnim trendom, prihaja nova doba friziranja – Youtube doba. Mame so zopet prevzele oblast nad frizerskim orodjem in svoje otroke opremljajo s pričeskami po zadnjih modnih smernicah. Mulčki so frajersko postriženi, deklice pa hodijo naokrog kot prave princese, s tisočineno špangico na glavi. Ko sem bila jaz majhna, je samo ena deklica hodila naokoli s “francosko kito”. Njena mama je bila prava carica in če je bila le prilika, je tudi nam kar mimo grede naredila pričesko. Danes deklice hodijo naokoli s francoskimi kitami, ruskimi kitami, ribjimi kostmi in prav za vsak dan v tednu bi se našla nova tehnika česanja.

Moji Zoji zelo rada uredim pričesko, saj v nasprotnem primeru na njenih laseh konča celo kosilo. Do vseh vrhunskih trendov zaenkrat še nisva prišli, prepričana pa sem, da naju vse to še čaka. Striči pa si svojih otrok ne bi upala. Preveč bi se bala, da bodo nekaj časa naokrog hodili “malo čudni”. Tudi sama se raje prepustim svoji čudoviti frizerki, ki ji zaupam in vem, da mi bo poleg super frizure, postregla tudi s kavico, toplim objemom in prijazno besedo. In najlepše mi je, ko mi ob prihodu domov moj Borut reče, da sem “Sladka kot bombon” 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s