Samo prenove ne!

Zadnjič sem slišala duhovito pripombo, da je Pinterest glavni sovražnik vseh žensk in bi ga morali nemudoma ukiniti in pozabiti, da je kdaj koli obstajal. Dnevno nam polni možgane s čudovitimi slikami nasmejanih mamic, zadovoljnih gospodinj in prečudovito urejenih domov. Nikjer pa ni slike utrujene gospodinje, ki mora pospraviti stanovanje po prenovi, ali mamice, ki utrujena leži na kavču po napornem dnevu pospravljanja. Pinterest nam ponuja sanje, vizijo in občutek, da smo lahko oz. moramo biti tudi me tako zadovoljne in urejene v čudovito opremljenem stanovanju.

 

Če je včasih veljalo pravilo, da se kuhinjo beli na pet let in dnevno na deset, danes situacija ne bi mogla biti drugačna. Ženske se nenehno sprehajamo naokrog z novim projektom v glavi. Vsako leto se prebarva vsaj ena stena v stanovanju, nanjo se lično obesijo okvirčki iz Ikee, pod njo pa se zložijo nove blazine v trendovskih barvah. Prav tako kot na Pinterestu. Res je danes ponudba na trgu pohištva in dekorativnih izdelkov veliko bolj bogata kot včasih in nedeljski izleti v Ikeo, kar polnijo možgane z norimi idejami po prenovi, a morda bi lahko ženske bile malo bolj preudarne. Moja mami je imela na izbiro samo dva modela kuhinje, vse dekorativne izdelke pa si je izdelala kar sama. Nekaj je naslikala, nekaj zašila, nekaj stvari pa je prejela od sodelavcev za rojstni dan. Se spomnite kristalnih vaz in pepelnikov? Mi jih imamo doma vsaj pet. Kakor je bil dekor v njeni domeni, je bil za fizična dela odgovoren ati. Poskrbel je za vse: od beljenja, montaže pohištva, električne napeljave, celo vodovoda. Danes takšnih “mojstrov za vse” ni več. Enega sicer poznam, a je bolj izjema kot pravilo. Današnji možje za prenove stanovanja samo odprejo denarnico in ženi dajo mir, da lahko vse pospravi in uredi. Ne vem kako je moji mami uspela prepričati mojega atija za domače prenove, ker meni komaj uspe prepričati mojega moža, pa večino stvari naredi mojster. A to je verjetno zato, ker imam jaz v glavi sliko s Pinteresta, on pa sliko dejanskega stanja. Na njej je v stanovanju popolni kaos, jaz pa utrujena, umazana in tečna kot nora pospravljam in obupujem obenem.

 

Pred kratkim sem padla na Pinterestove limanice in sedaj že štirinajst dni čistim, urejam, obupujem in se sprašujem kaj mi je bilo tega treba. Saj vem, da bo kmalu lepo in se bomo vsi imeli čarobno, a sprašujem se kako dolga pot je še do tja in predvsem ali je bila vredna. Čez en mesec bom verjetno že spet vse hudo pozabila in zopet iskala nove ideje. Hvala bogu moj mož tega ne pozabi in me “bremza”. Dovoli mi tiste nadgradnje, ki jih lahko naredim sama, za večje posege pa se upira kot majhen otrok zeleni kašici. Če se torej bojite, da bi se Pinterest preveč igral z vašimi možgani, si priskrbite samo enega realnega moškega. Zagotovo boste belili kuhinjo samo na pet let in dnevno na deset 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s